The ghost

Detta är ett klipp som är speciellt tillägnat sebastian.
(och kanske Eva Horlitz)
 

/ Lisa

tankar från sund

Detta inlägget skrev jag på min blogg( här) men den kom inte upp, irriterande. Den har säkert lyckas komma upp snart men eftersom jag ändå har ansträngt mig nu kan jag lika väl lägga upp det här med. Så, varsågoda eller nåt:P


Idag drog,som sagr, brandlarmet igång precis när vi skulle ha muntligt prov i Italienska. Vissa skulle kalla det ödet men det blir ju lite svårt för mig, som inte tror på det, att göra detta.

Tessa och jag har tagit upp detta ämnet ett antal gånger. Vi har kommit fram till att vi tror på att man ständigt gör val. Ibland är vi helt medvetna om valen och vissa tänker vi över noga(det betyder dock inte att de kan vara felaktiga), vissa gör vi helt omedvetet. Så när folk säger att det var ödet som gjorde att de hittade miljonvinsten på gatan, säger sundsteorin att det var valet att man gick ut på gatan, mot affären, som gjorde att man hitatde den.

Nu är ju frågan hur mitt liv hade sett ut om jag inte gjort vissa val. Det kan vara nåt så enkelt som frågan: tänk om jag skulle åkt bussen idag istället för att åka bil, vad hade hänt då?
Nu är det ju dock såhär att det förflutna är alltid borta. Vissa val som vi gjort finns i våra minnen men vi kan aldrig göra de ovalda valen valda. Därför känns det ju faktiskt bara som slöseri med tid att spekulera om alla "om" i livet...Ändå gör man det, i alla fall jag. Människan är konstig.

/Anna-Matilda

tillfälligt räddade av gonggongen

Idag hade jag, Lisa och Romme muntligt italienskaprov. När vi precis ska gå in för att slaktas så drar brandlarmet igång. Jag tror inte på ödet men jag tror att detta var ett desperat försök av det att visa att jag inte är menad för italienskaprov.
Vi fick dock göra provet senare men vi slapp en italienskalektion på det, alltid nåt.

Efter detta bar det av till östraboteatern och esteternas dansarbete. Jag tycker att dans är så tråååkigt och när de höll på att åla omkring på golvet så somnade jag till lite då och då. Det som gjorde det värt allt va ju de 2 sköna killarna som var så mycket bättre än alla andra...Lisas och min nya favoritsport: manlig balett!

Till sist en skandal på Sund: Honungen är slut! Denna katastrof upptäcktes när mitt rykande mangote var drickbart...det finns bara ett ord för detta: i-l-l-a !


/Totiloldoda (ett fan av rövarspråket, jag menar om man har haft ork att lära sig det kan man ju lika väl använda det;)


bara så ni vet

Har jag sagt att jag alltid har stött invasionen av Irak? isåfall gör jag det nu.
/SEBASTIAN

Synsk inte sundsk

Jag ska dock inte försumma mina ord i denna blogg för franskaplugg, ICKE!
Vad glada ni blev, eller hur? :) Nähe men skit i det då!
Ibland känner jag mig synsk.. idag när jag promenerade på kungsgatan efter skolan träffa jag Stenegårdis. Det märkliga var att sekunderna före tänkte jag "tänk jag träffar sarah" och vipps när jag tittar upp så går hon där. Hon tänkte precis samma sak innan vi möttes,  sa hon, Och detta har hänt tre gånger på väldig kort tid!
Jag funderar stakt på att sommarjobba som zigienar-siare på kampenhof i sommar heehe! alternativt lycktstolpe :P

Nu ska jag plugga franska=maintenant je vais étudier fracais.
/esset i leken.

ps. lyssnar på bobban idag för han sluddrar så härligt gott när han sjunger hehe :P
From Jamaica to the wooooooooooooooooooorld, this is looooove!
bob sinclar<3


obs

Dagens inlägg utgår p.g.a. kominationen för mycket plugg, för lite tid !


/A-M

Direkt från agnebergs översta våning!

Min franska (Einska) har avlöpt väl, och nu funderar jag starkt på att köpa ett piggare liv innan livskunskapen (red bull på willys).
Annars hade jag världens drömsömn när jag somnade om i morse. Drömde att jag hitta en gammal telefon där jag hade fått sms från någon Eleonore från badmintonklubben. Faan jag vet att hon inte existerar, ändå tvekar jag. OM någon känner en avdankad badmintonstjärna vid namn eleonor, call me! Vi e nog meningen för varandra ska ni se ;)



Annars hittade jag min citronsaft citronburk i handfatat i morse. Smått irriiterad frågar jag vem som snyltar på den och mamma svarar "jag använder den efter att jag tvättat håret för det blir så mjukt och naturligt".
Wannabe.
/´sebastihian


dagens tema

Eftersom vi skriver något djupare idag så tänkte jag fortsätta med det, för imorse när jag var ute och gick så tänkte jag nästan lite för mycket.

De 2 sista veckorna har varit bra för mig, väldigt bra. Proven har gått bra, roliga saker har hänt, träningen har rullat på och alla har varit glada och trevliga...men, ett felsteg så rasar allt ihop för mig. Jag kan inte koncentrera mig på skolan, läxor, träning eller någonting känns det som.
Det är så typiskt mig. Jag är en tävlingsmänniska och en perfektionist som har svårt för att ta kritik. Jag ska vara bäst. Är väl kanske lite svårt för de som inte är likadana att förstå men om nu en sån som mig inte får allt att rulla på så blir det någon slags blockering i hjärnan.
"Gräset är alltid grönare på andra sidan" och det är "det ouppnåbara som ska uppnås", delux som en viss härlig Sebastian skulle säga.

När jag vandrade omkring där på stranden tänkte jag: "Hur f'n lyckades jag klara 9an (och ändå vara ganska normal) då inget gick min väg? Nu har jag de mest fantastiska vänner, går i en skola som jag trivs i och jag hittar på saker som gör mig glad och ändå har jag mina "downs"...märkligt men tur:)

Vitsen med detta inlägget är att jag bara vill ursäkta mig till omvärlden om jag skulle vara så som man inte ska vara mot omvärlden.
Ni som uppskattas, tack<3


/A


När präktigheten fick ett ansikte

Visst saknar jag den lille oskyldiga fromma pojken som mitt idkort fortfarande visar. Jag blev extra påmind utav detta när jag stod där utanför harrys på fredags kvällen och skulle visa upp bilden av mig själv. Men jag ställde frågan är det verkligen jag?
Utan tvekan är det sebastian 12 och ett halvt år som har fångats på bild. Men det är också en helt annan person med ett helt annat liv och en helt annan världsuppfattning. och det är, inte skrämmande, men märkligt.
5 år från nu borde inte vara mycket, men våra personligheter och tankevärld är ljusår bort.

Sebastian 12 år skulle direkt, med mormors bonnvett inbankat, utbrustit att "krogen det är djävulens verk", eller något i stil med det.
5 år senare står man där i kön. Det är inte konstigt, men ändå tänkvärt. 
Om pojken på bilden skulle sett mina tånårssynder skulle han vridit sig på kortets bild och lämnat med orden "´nu vill jag inte vara med mer" haha.
 Ja jag tycker att jag helt klart var coolare på den tiden.

Hur många byter kanal när dem ser två människor pussas eller dylikt hemma i sin ensamhet?- sebastian 12 år
Hur många lyckas med att genom ett decenium inte säga en svordom? sebastian 12 år!
Hur många tvärvänder när en hel klass tar en genväg över en kyrkogård på klasspromenad bara för att det var moraliskt fel?-sebastian 12 år

 En hundradel utav den imponerande oböjlighet skulle inte vart fel,nu när mitt när min studiemoral faller som Zimbawes valuta. men om jag vill tillbaka? ICKE!
och är det en 18 års kris? ICKE!

/Sebastian med lite för mycket tid


Krooogen!

Igår satte jag som första medlem av Eye damage sekten. ner min bägge fötter på harrys dansgolv!
Och där shejjjka jag i 3 och en halv timme, fyfaan kunde knappt prata, så  hes var jag efter att skrikit så länge. Men ska de va, så SKA de va. Mitt motto =)
Vattnet som jag tillslut fick vid halv två på donkan, var underbart! Jag var verkligen i sjunde himlen när jag äntligen fick något att dricka.
Skulle dock vart kul om hela sekten kunde vart med igår :'(

Idag har jag och lapeshk för övrigt tagit vårt första dopp på Ulvön. Det var hutigt. Jag kompensera dock denna överdrivna hurtighet med att sluka en hel påse dumle själv efteråt.
Men det är trots allt lördag.End of dicussion.


/sebastian

Je n'ai pas perdu

Det är töntigt att gå på bio.
/naitsabes


ägda .

Ni som inte heter Valentina, Lisa, Jonas, Julia, Therese eller Anna-Matilda kan känna er ägda på EU-kunskap och biobiljetter! Nu ångrar du dig allt Sebastian;)

Hahah, för ni som inte vet så hade vi frågesport om EU idag (efter en föreläsning om just detta ämne) och de som vann fick biobiljetter. Nejnej, jag är ingen tävlingsmänniska alls;)
Jag tror dock att vi ska tacka Valentina för en stor del av segern...Jag kunde väl typ 2/3. Jag hade kunnat mer om jag lyssnade hela tiden men var tvungen att spana in han med de inte så fula musklerna ibland, förlåt mig;)

/Anna-Matilda

baka bullar .

Denna aktivitet har förgyllt min dag idag.


Jag känner att det är Sebastan som håller uppe denna blogg just nu, jag tackar för det! Jag hinner helt enkelt inte p.g.a. det som kallas skolan. Är aldrig inne på datorn längre  bara för att dne förstör. Man håll ut, I will be back!


/Anna-Matilda Charlotta

Bonjour

Bonjour. Bonjour Fisk. Nej jag vill inte med detta förtydliga min stora vördnad genetemot  fiskarna i samhället. Jag nämner bara dagens maträtt på Ackneberg. Det säger nog allt.

Det faktum att mina inlägg sakta men säkert dränker denna bloggen och ruinerar den på på det lilla stoft av intellekt som mina vänner trots allt bär på, är inget som bekymrar mig. Men kanske er.

Annars har jag tagit första bilturen med alex efter skolan, han körde som en gud. Väl hemma blev jag pånytt påmind om hur efter jag ligger med det där kortet, då Robert lunka förbi med intyget att han hade klarat körkortet.
Fuck him.
Försvarsmekanismerna arbetar för fullt genom att övertyga mig att jag är en sann miljövänn som, faktiskt vägrar att ta körkortet i ren protest mot utsläppen.
Och det är jag också. Jag svär.

Nu ska suderas
eder tillgifne sebastian

restart level one

Mitt ända vuxenpoäng rök precis vid matbordet när jag medvetet gjorde kräkreflexer framför potatismoset, sörpla högljutt och krönte detta med en rejäl såsfläck på tröjan.
LEVEL ONE FAILED

Förlåt
sebastian

vuxenpoäng

Hej! idag lider jag av en irriterande huvudvärk. Ska dock försöka mig på att kravlla till ett litet folkpartimöte i eftermiddag.
Men skit samma, grejjen va att jag sjukanmälde mig själv idag,1 vuxenpoäng till mig! först när jag kommer upp i 20 stycken uppgraderas jag till en riktig vuxen inbillar jag mig :P
haha jag ska faan sälja mitt liv till nintendo så kan dem göra världens ägigaste speeeeeeeeeeeel. Som sagt jag är sjuk idag.

förlåt
sebastian

administration

Jag sitter nu som frivillig på de andra eyedamage:arnas admintration med INJO. Jag känner ångesten, jag känner tristessen och den påklistrade entisuasmen som utstrålas från från dem. Och ja, jag lider med dem. När jag frågade om jag fick komma in för "att plugga", sa läraren att jag skulle sitta ensam i ett mörkt hörn, för att jag kunde störa undervisningen. inte för att jag gör det men det säger mycket om hennes attityd xD Hej eina e underbar jämfört med henne!
/sebastian

Komiskt

 

Ska vi stå eller ska vi sitta?

18 år i staden :D

Yes idag vill jag uppmärksamma mig själv för jag fyller år. Mamma fick strax före min födelse välja mellan dagarna 16, 17 eller 18:e april, oc hon valde den 18 som sagt för att de skulle vara spexigt att fylla arton just den artonde! TAck MAMI de ÄR spexigt ;)
Men innan grillningen på skeppis börjar så i ska jag till kyrkan för att få mina tonårssynder förlåtna. Mina tvillingkusiner konfirmerar sig nämligen :P

Jaa detta var allt, nu ska jag steka, Ha de!
/en (o)mognare sebastian

Spontana tankar kring domen.

Domen i Pirate bay målet.

Den landade i tingsrätten på 1 års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd.

Det är HELT sanslöst om man frågar mig, och troligen många med mig. De kommer aldrig att kunna betala 30 miljoner kronor, och vad känner de att fängelsestraffet ska vara bra för? Är det inte tillräckligt avskräckande men skadeståndet? Nej jag tycker det är galet. De får hårdare straff än andra som faktist har gjort grövre brott. Och vem får pengarna? Det är troligen inte artisterna, utan bolagen och cheferna.

Såhär sa en docent i juridik:

" En yngling som eldade upp en simhall - mordbrand, ett mycket allvarligt brott - värd tiotals miljoner fick sin skadeståndsbörda lättad och beloppet sattes ned till en bråkdel av det fulla beloppet. Trots att det här var fråga om ett huvudgärningsmannaskap - inte ett medhjälpsbrott - och ett mycket allvarliga brott än upphovsrättsintrång."

Här är lite länkar att kolla in.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929982.ab     Docenten i Juridik

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929801.ab     Timbuktus kommentarer

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4928176.ab     Läsarnas tankar

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929000.ab     Piratpartiet

// Lisa

sista dagen innan han måste ta vara på sig själv !

Imorgon fyller Sebastian 18, den första i eye damages historia som gör detta.
Jag längtar verkligen till imorgon. Vi ska ha en liten "grillfest" för honom med trevligt folk, kan det bli bättre? Jag längtar verkligen efter att få träffa lite folk så det ska bli hur kul som helst. Vi tackar Lisa för att ha fixat detta<3

Jag måste bara berätta om mitt möte på stan!
Jag och Mollie satt på en bänk då Gudrun Schyman (henne skyr man gärna) kom fram:

Gudrun kommer fram till mig, blänger lite på Mollie, och försöker ge mig 3 lappar. En om FI, en om 1a maj och en om eu-valet. (det ska tilläggas att jag varken är vänster eller feminist)

Gudrun: DU ska väl rösta till EUparlamentsvalet?
Jag(med oväntat trevlig röst): Nej, jag är tyvärr inte 18 än så det blir lite svårt.
Gudrun,(surt) :......men du har väl föräldrar som är över 18!
Jag (fortfarande väldigt lugn och tydlig): Jo, men du får väl prata med dem då.

Hon går surt iväg med bestämda steg.

Ett tips: Om du vill ha iaf någon röst så kan du ju prova med att vara lite trevlig och försöka locka istället för att bli sur, kärring!


/FImotståndaren Anna-Matilda

comprenez-vous?

Cher Dieu qui habit dans le ciel, aidez -moi avec mes devoirs maintenant!
Je mors ici devant l'écran. Je sais que rien de mes amis comprennent les mots j'ècris mais ce n'est pas ma problème!
/sebastièn

frustration!

Jag, till skillnad från sebastian, kan säga att jag får PMSutbott och det har jag nu!

Jag kan gissa att jag inte är ensam om att vilja slita engelskahäftet i stycken för att sen ha den som bränsle när skolan bränns upp av okänd person!

/A-M...för att vara lite mer okänd.

another day another drama...

Hej, Hej
I trappan innan jag stack till bussen i morse frågade jag en sarkastisk retorisk fråga till min moder: Måste  livet vara så jävla härligt hela tiden? Det återspeglar hela min världsuppfattning denna dag.

Jag har kommit på att jag är stressad. jag tänker bara negativt och har svårt att fokusera i skolan och hemma, och blir alltför ofta handlingsförlamad. Jag googla på stress sympton och det var som att de beskrev mig på pricken!
haha nu vet jag var problemet ligger och hur jag ska tackla det i allafall.

Väl i skolan fick jag ett smärre utbrott för att jag inte hitta matteboken. Om jag skulle vart en kvinna skulle jag skyllt på PMS, men det blir ju svårt...
Men imorgon kommer en ny dag med nya möjlgheter! och tacka för det, speciellt ni som utgör min omgivning ;)

tack och förlåt mig
sebastian

inte alls gilla

Jag gillar SP2Es engelskalärare. Hon är den första som jag känner har varit på riktigt...Men nu måste jag ändå få lätta mitt hjärta och säga att denna grejen om författare inte var hennes bästa idé! Räckte med att jag tittade på den där, liggades på köksstolen, så blev jag på dåligt humör.

Utöver detta ska jag även meddela att även jag nu har fått smaka på påskgodis efter att ha frisknat till...Var kanske inte mitt smartaste drag att vräka i mig godis ,när min kost de senaste dagarna varit något begränsad, men det var det valet jag gjorde. Nu ligger jag är med magknip och är lite småsur på mig själv, men sånt får man ta.

/Anna-Matilda och Mollie i soffan på Sund

annandag påsk!

Godmorgon ärade pöbel!
idag vaknade jag utav min själsfrände och BFF undulat Gustaves morgonsång :) han bukar va tyst men de va liksom att han sa "ligg inte där och slösa bort din sista dag på lovet"
han är en vis man han.

Idag ska jag, sofia, david och poppe dra upp till uggelhults skogar för en klassisk picknick. men innan dess ska vi slänga ihop drömtårta eller nått :). Hoppas bara vädret slutar snåla på solstrålar. Sedan blir det träning och innan jag sluter mina ögon för denna dagen ska jag hinna med och kolla över min hemtenta i  psykologi...

la vie est danoise=livet är danskt

/sebastian

sjukrapport från Sund

Jag avskyr att vara sjuk, speciellt på lov.

Det glädjer mig att höra att Lisa känner sig bättre, så gör också jag. Mår dock fortfarande ganska illa och kan bara vara uppe och gå ca 10 min i taget, sen blir det soffan igen. Kan ju lugnt säga att man inte känner ju sig så tuff nu direkt. :P

Jag vill även passa på att önska alla en glad påsk och hoppas att alla har fått äta mkt mer godis än vad jag och Lisa har fått göra;)


/Anna-Matilda


USCH!

Både jag och Tilda har åkt på magsjuka och spytt hela natten, så jävla surt! Jag HATAR att vara sjuk!

/ Lisa

Göteborg/tacos/tunnbad

Bonjour mes amis!
gårdagen var fylld av spänning med tanke på att man inte visste vad som skulle hända här näst!
eyedamae:arna brukar annars spika ett schema och sedan följa de slaviskt. Men icke, jag försov mig så jag kunde inte hänga med på barbro jönsson målet, och romme befinner sig fortfarande antagligen fri fot någonstans bland sunningens boysonbärsnår!

Men trots detta hade jag lisa och tilda en ljuvlig stund i den 35 gradiga badtunnan på kvällen efter att ha avnjutit en tacomiddag! detta måste göras om :D
sedan helt random stack jag till fjortisarna hemma hos josefine innan jag stack hem.

Vår tid på jorden är snart förbi, så det gäller att disponera den väl!
/zebaztian-özkan


tröött

En gäspande sebastian har placerat sig framför datorns skärm!

Idag har jag passat min 8 åriga lillebror aka "Lillis" på morgonen. Sedan vid tolv stack vi till mormor och käka pannkakor! Hon är bäst på dem<3

Sedan vid tre var det dags att sticka på gruppmöte med LUF på junogatan. Min mormor som bor vid agneberg och Lillis tog följe med mig till centrum.  Alldeles vid kyrkan stoppar mormor vår färd dramatiskt (hon är en dramatiskt person). Hon viftar och hojtar efter en stackars kyrkovaktmästare vid kyrkan! Pinigt tänkte jag, men jag är härdad.

På plats utanför kyrkan krääääver min mormor bokstavligt talat att vaktmästaren SKA öppna det lilla enskilda kapellet vid sidan av kyrkan. Och det gjorde han, snällt och generad traskar jag in i denna lilla byggnad. Och mormor står och svamlar hur  hennes begravning ska vara utformad exakt.
Ni skulle kunna väcka mig klockan 4 på natten och jag skulle kunna rabbla vilka exakta psalmer och blommor hon ska ha!
Lite komsikt är det, men även ett sätt för henne att behandla det faktum att hennes generation står näst på tur att lämna.

När mormor har planerat klart och räknat ut hur många besökare ungegär som går in, bestämmer vi oss för att gå ut.
Men innan det frågar ajg artigt vad som döljde sig bakom den stora järndörren in i berget, som kapellet är anslutet till.
Jag borde inte frågat, jag anade det. Där låg nämligen liken! inte konstigt att det lukta unket! :S med bestämda steg klev jag ut ur detta ångestladdade hus.

Anekdoter och parenteser i  livet sätter guldkant på tillvaron, Go grandma'!
/sebastian


bättre dagar har funnits

hejhej bland hallonsnåren!
Jag har haft en märklig dag. en dag som mitt huvud har tumlat omkring värre än i en centrifug .... :/
Man vet inte vad man känner tycker, ja man vet knappt någonting alls. En sak vet jag dock, att Uddevallas svar på blondinbella har fötts med den überroliga bloggen poppeistheshit.blogg.se by therese (poppe) lundberg. LÄs den och njuuut :)
Bättre dagar har passerat i mitt liv men jag tänker inte vara bitter och se tillbaka på allt kul och hur dåligt det är nu--------------> jag ska blicka framåt till en lysande framtid som jag inbillar mig att jag kommer få.

detta var allt *bockar*^
/sebbiennskijj

en hälsning

"Keep smilin'
Keep shinin'

Knowin' you can always count on me
for sure
that's what friends are for"

~S.W



/Tilda

solen steker mitt vita fejs

min to do  list  för idag à la blondinbella.
  • går upp vid halv tio
  • sitter vid datorn och smsar vilt efter att jag och LUFarna va med i bohuslänningen idag :D
  • duschar och sätter mig i solen lite med en smörgås
    och jag tänker göra...
  • gå ner till stan och fika med sarah
  • hem igen trycka i mig lite föda
  • träna mina knattisar i badminton
  • eventuellt gå på gruppmöte med folkpartiet, där raffe steeeen e med! haha
  • TV säkert :P
  •  och avslutar dagen med ett parti quadrapop<3 haha!

    seeesesesse och hörseses!
    /er sebastian
    ps ursäkta för eventuella tempusfel men jag orkar inte bry mig xD ds.

Sanningens ögonblick

Jag fattar inte att man vill utsätta sig för massa personliga frågor i tv! Seriöst..svaren kommer ju fram ändå.

// Lisa

en blandras av kändisar

Den 17 september 2008 sa en att jag var lika Nina Persson. Någon gång nyss 2009 sa en helt annan person samma sak...Lite stört för det tycker ju inte jag men vem vet, man kanske kan lyckas nån gång i halvåret x)

Har även en länk mellan mig och Lykke Li (gillar inte musiken men är inte det som är grejen nu). Såg en intervju för en stund sen och där avslöjade hon (haha låter som världens avslöjande om att hon varit ihop med presidenten eller nåt..inte för att jag varit det men..hmm..nej nu kom jag ifrån ämnet här x) att hennes axel går ur led ibland där hon slår för hårt på cymbalen.

Ja, min axel går ju ur led ett 10tal gånger per dag så jag kände kopplingen där.

God natt folke(t)

/ en övertrött Anna-Matilda utan ett liv att ta hand om

3:e April

Jag känner mig som en sprucken ballong. Luften är borta, jag är den skrumpna ballongen som ligger  kvar på golvet.

Hoppas jag verkar lycklig för det är jag inte.
/sebastian


tilda

som sagt...t.o.m. jag kan nog bättre...era jävlar!

Du är en!

....

Dear Down, Ren Ner, Viltolycka m.m

// Anonym!

ett par väl valda ord :)

Kära svenskar hemma och utomlands.

Jag vill tillönska er alla en god fortsättning på julen.
 
Julen är i vår tradition årets största högtid. Då vill vi vara tillsammans med nära och kära.
 
När relationer präglas av respekt och värme är det rogivande att samlas kring ljus, en gemensam måltid eller en stunds eftertanke.
 
Men julen kan också bli en påminnelse om saknad. Ibland fattas någon runt julbordet. Vi är nog många som har den erfarenheten.
 
Band mellan människor kan se ut på många olika sätt. Det är viktiga att varje barn, men även vuxna, har någon som lyssnar och som bryr sig. 
 
De senaste månaderna har vi påmints om att vi lever i en och samma värld. Finanskris och lågkonjunktur har påverkat människors levnadsvillkor. Ena dagen har hoppet om en bättre morgondag tänts, för att nästa dag slockna. Vi har tydligt blivit påminda om att vi lever i en gemensam värld och är beroende av varandra.
 
Mina och min familjs tankar går därför till er alla som drabbats hårt av krisen. Det är vår förhoppning att er oro och era problem lindras av det stöd och hjälp som samhälle och vänner kan ge.
 
Jag vill därför i min traditionella julhälsning lyfta fram det som trots allt kan ge hopp om en bättre värld och en tryggare framtid. När oron är stor, är det viktigt att ta tillvara de ljusglimtar som finns. Till och med finanskrisen kan tvinga fram någonting positivt. Världens ledare har, med stor kraft och beslutsamhet, agerat gemensamt. Det finns inga självklara lösningar, men det är ändå hoppfullt att se samarbetet och dialogen mellan olika stater.
 
Dystra nyheter förmörkar lätt sinnet och gör det svårt att se de här positiva möjligheterna i tillvaron. Jag blev påmind om det på de seminarier vi genomförde här på  Slottet i höstas med hjälp av de Kungliga akademierna. Bland annat påmindes vi om hur det såg ut i världen på 50-talet, när jag var barn. Då stod världen inför hotet av snabbt ökande antal fattiga och svältande på vår jord. Den utvecklingen kunde vändas. Sedan dess har den absoluta fattigdomen i världen halverats därför att produktionen av livsmedel har tredubblats.
 
Men fördelningen av välståndet är alltjämt orättvis och fattigdomen stor. Utvecklingen har dock gått åt rätt håll. Vi måste hämta hopp och lärdom från denna historiska erfarenhet.

Framstegen har emellertid en baksida. Jag tycker, vi har inte  tillräckligt mycket tagit hänsyn till de negativa bieffekter som utvecklingen för med sig. Men även när det gäller miljön, tycker jag att det finns positiva tecken. Det pågår förhandlingar mellan världens ledare för att hitta gemensamma åtgärder mot den globala uppvärmningen. Det blir en viktig uppgift nästa år för Sveriges regering, att leda det arbetet inom EU.  Då ska också ledare från alla länder mötas för att fastställa mål och riktlinjer som motverkar hotet mot vårt klimat.
 
Jag har det gångna året deltagit i ett stort antal möten och konferenser både i Sverige och utomlands, som handlat just om åtgärder för en friskare värld. Det har bland annat gällt hur vår energiförsörjning kan bli mer hållbar. Det har givit mig ökad tro på att vi har förmågan att lösa de svårigheter vi står inför. Om viljan till samverkan finns kan vi också lösa de här problemen.
 
Under hösten har Kronprinsessan besökt Indien. Trots strider och oroligheter i den delen av världen sker stora framsteg som ger Indiens många folkslag ett bättre liv. Det positiva försvinner lätt bland rapporter om illdåd och olyckor. Kronprinsessan var glad och entusiastisk över den kreativitet och framtidstro hon mötte i detta väldiga land.
 
Glädjande är också, att många unga människor tar aktiv del i frågor som rör vår gemensamma framtid. Jag har under året mött många ungdomar som startar egen verksamhet eller  utvecklar de företag, förvaltningar och organisationer de arbetar i. Runt om i landet tar tusentals duktiga unga män och kvinnor ansvar för många fler än sig själva. Alla dessa ungdomar är förebilder som förtjänar att lyftas fram. Jag har fått en tydligare bild av detta genom Stiftelsen Ungt ledarskap som jag fick möjlighet att starta för några år sedan. Att stötta och stimulera unga ledare är ett ansvar som vi alla något äldre bör ta på oss.
 
Det gäller inte minst de som arbetar med integrationsfrågor. Att skapa förståelse och ömsesidig respekt mellan människor med olika kulturell bakgrund är svårt men viktigt. Det tjänar vi alla på.
 
Det är obegripligt att förstå det här meningslösa ungdomsvåldet. Vad är det som pågår bland våra barn och unga? Jag har under året träffat många ansvarstagande pojkar och flickor på ungdomsgårdar, i skolor och i olika föreningar som tar sig an de här frågorna. Det är härligt, man blir glad och optimistisk. 
 
Under året har Drottningen och jag besökt flera länder i vårt arbete med att representera Sverige. Särskilt minnesrikt blev vårt besök i den gamla svenskbyn i Ukraina. Där bor ännu några få kvar i en svensk koloni som grundades för över tvåhundra år sedan. De sjöng gamla svenska psalmer för oss och var ivriga att berätta om hur de genom generationer bevarat svenska traditioner som en del av sin identitet.
 
Det blev en påminnelse om kulturens betydelse för att människor ska få fäste i tillvaron. Ofta får jag då även anledning att reflektera över hur stor betydelse konst, litteratur och musik har för vårt välbefinnande. Kanske kommer sådana tankar med åren. Jag tror att det har blivit allt viktigare i den gränslösa värld vi lever i idag, att ha tillgång till ett rikt kulturliv som både kan ge samhörighet och trygghet.
 
Jag har sedan unga år burit med mig en musikupplevelse som jag ofta återvänder till. Det är Hjalmar Gullbergs och Lars Eric Larssons svit Förklädd gud. Därför var det en upplevelse att för några veckor sedan få höra den i en konsert i Rikssalen på Stockholms slott. Den skrevs under en mörk tid - i början av andra världskriget. Trots det, är det en ljus och trösterik ton i både dikt och musik.
 
Med några toner från den musiken vill jag tillönska er alla, i Sverige och utomlands, ett gott nytt år 2009.

 

titta och njut :)

http://svtplay.se/v/1393347/rapport/kungen_pekade_pa_ljusglimtar

le première Avril

Hej.
Jag är hemma efter att janne ställde in dagens andra juridikpass! Han kan bli dagens Ernst tycker jag ;)

I alla fall så läser jag i DN.se att riksdagen ska besluta om en ny äktenskapslag.
jaaa, jag vet hur mycket detta ämne har ältats men jag tänker fortsätt att älta det :P
Jag har alltid varit väldigt kluven i denna debatten. Tron och förnuftet skär sig helt enkelt. Skarpt.

Haha tur för er att jag sudda ut min megalånga diskussion som jag skrev här, för den ledde ändå ingenstans :P

nu ska jag steka hejdå!
sebastian

RSS 2.0